Regeerverklaring Leterme ontvangen op lauw applaus
CD&V-vrouwen voeren actie voor meer vrouwen in de regering. Foto: rr
Premier Yves Leterme (CD&V) heeft in de Kamer zijn regeerverklaring voorgelezen. Naderhand was er applaus van de meerderheidspartijen. Bij N-VA werd zuinig geapplaudiseerd.
Voor premier Leterme het spreekgestoelte kan beklimmen, leggen eerst al de plaatsvervangers van de ministers en staatssecretarissen de eed af.

Op de tribunes voeren verschillende CD&V-vrouwen actie. Terwijl Sofie Staelraeve (Open VLD) de eed aflegt ontrollen Miet Smet (CD&V) en Nahima Lanjri (CD&V) een spandoek - verboden in de Kamer - waarop ze meer vrouwen in de regering eisen. Verschillende vrouwelijke kamerleden dragen een zwarte rouwband.

Leterme neemt eerst de tijd om hulde te brengen aan aftredend premier Verhofstadt. 'Ik ben de tolk van velen wanneer ik zeg: bedankt Guy Verhofstadt.'

‘Wij willen het vertrouwen in de regering versterken', verklaart Leterme. 'Niet met loze beloftes, maar met concrete maatregelen. Door te investeren in gezondheidszorg, milieu, veiligheid en de dienstverlening van de overheid.'

‘Deze regering heeft zeer concrete ambities, wij durven daarvoor onze nek uitsteken', zegt Leterme. Terwijl Vlaams Belang kabaal maakt, prijst hij de oppositiepartijen die al meegewerkt hebben aan het uittekenen van de toekomst van het land.

Geen applaus op de oppositiebanken, wanneer Leterme afsluit en het vertrouwen vraagt van de Kamer. Ook bij N-VA wordt slechts heel zuinig steun betuigd. Ten vroegste over 48 uur, zaterdagmiddag, volgt de vertrouwensstemming.

Vrouwelijke voorzitter

In een VRT-interview, meteen na de regeerverklaring, zegt Leterme tussen neus en lippen dat er een vrouw aan het hoofd van zijn partij zal komen. Hij doet dat in een reactie op het protest van de vrouwen uit zijn partij. Er zitten toch aardig wat vrouwen in de regering, klinkt het 'en wat mijn eigen partij betreft: wacht maar af'. Senator Nahima Lanjri wordt algemeen getipt als nieuwe CD&V-voorzitter.

Meer Franstaligen

Bart De Wever (N-VA) windt er geen doekjes om dat hij niet gelukkig is met deze regering. 'Er zijn meer Franstaligen dan Nederlandstaligen in deze regering. Daarmee worden de verhoudingen niet gerespecteerd: Vlaanderen is goed voor tweederde van de bevolking en drievierde van de welvaart. Nu, ik was niet betrokken bij de onderhandelingen over de samenstelling, en achteraf gezien ben ik daar nog blij om ook.'

'Dit is een huis met een hele mooie gevel, maar zonder plan en zonder budget, zelfs zonder architect', zegt de SP.A-fractieleider Peter Vanvelthoven. 'En intussen komt er niets in huis van concrete maatregelen rond koopkracht en tegen de prijsstijgingen, terwijl mensen daar al zo lang om vragen', zegt Vanvelthoven.