Etienne Schouppe (CD&V) is nog maar net aangesteld staatssecretaris voor Mobiliteit of hij ligt al onder vuur van verschillende actiegroepen rond de luchthaven. De Brusselse actiegroep Air Libre is ‘razend’ dat ‘een communautaire scherpslijper’ bevoegd wordt voor het luchthavendossier.
Ook de actiegroepen AWACSS Wezembeek-Oppem, Wake Up Kraainem, UBCNA en BUTV zijn ‘enorm ongerust’. Schouppe is ‘onaanvaardbaar’, klinkt het.

De actiegroepen zien verschillende redenen waarom Schouppe niet de juiste man is om het luchthavendossier uit het slop te halen. Zo woont Schouppe zelf in Liedekerke, een gemeente die overvlogen wordt. De minister wordt dus opnieuw rechter én partij in het nachtvluchtendossier. ‘Het verleden heeft bewezen dat het niet opportuun is om de bevoegdheid van Mobiliteit toe te wijzen aan iemand die zelf onder specifieke vliegroutes woont en een specifieke zone voortrekt’, stelt de actiegroep, zinspelend op voormalig minister voor Mobiliteit Bert Anciaux (Spirit).

Maar Schouppe is volgens de actiegroepen ook een voorstander van het spreidingsplan en iemand die de hinder in zijn eigen regio (noordrand) zal willen beperken ten koste van het Brussels Gewest.

Air Libre noemt het CD&V-kopstuk een ‘communautaire scherpslijper’. ‘Etienne Schouppe is de slechtst denkbare kandidaat om dit dossier op te lossen. De omwonenden vrezen dat hij zich de beste Vlaming van de klas zal tonen en dit dossier volledig communautair zal spelen’, luidt het. De actiegroep dringt aan op een andere ‘meer geloofwaardige en neutrale’ minister van Mobiliteit.

Ook de actiegroepen AWACSS Wezembeek-Oppem, Wake Up Kraainem, UBCNA en BUTV vrezen het ergste. ‘Terwijl Yves Leterme (CD&V) de laatste maanden heeft getracht om de omwonenden te kalmeren, kan men nu zeggen dat de zelfnominatie van Schouppe als minister van Mobiliteit een onhandige ingreep was van de CD&V. Het is de beste manier om opnieuw olie op het communautaire vuur te gooien’, luidt het.