Joëlle Milquet door partij in regering geduwd
Foto: belga
cdH-voorzitster Joëlle Milquet wordt vicepremier en minister van Werk en Gelijke Kansen in de regering Leterme I. Milquet stapt op uitdrukkelijke vraag van het partijbureau in de regering, zei ondervoorzitter André Antoine.
Milquet kon niet uit de regering wegblijven, want dat zou gezien kunnen worden als een teken van zwakte van de nieuwe regering, die het wellicht sowieso niet makkelijk zal hebben, zeiden andere leden van het partijbureau.

'Ik was niet echt vragende partij, maar de partij staat er op', zei Milquet. 'De leden van het partijbureau menen dat ik het werk dat startte met de onderhandelingen moet voortzetten en dat de toestand van het land zo is dat er een stabiele regering moet zijn', zei ze.

Milquet neemt het departement Werk over van haar partijgenoot Josly Piette. Arbeidsmarktbeleid zal overigens een van de thema’s zijn in de discussie over het tweede pakket staatshervorming. 'Dat is een van de redenen die me overtuigd hebben om ervoor te gaan. Ik ga me ten volle inzetten om te voorkomen dat het recht op werk en het sociaal overleg uit elkaar getrokken wordt', zegt ze.

Het cdH krijgt ook Begroting. Daarvoor komt er vreemd genoeg geen minister, maar een staatssecretaris. Melchior Wathelet VII, nu fractieleider voor cdH in de Kamer, wordt staatssecretaris voor Begroting en Gezin. 'De bevoegdheid is belangrijk, niet het postje. Maar ik zal wellicht vaak aanwezig moeten zijn om het kernkabinet en de ministerraad', zei Melchior Wathelet. Hij verwacht dat zijn taak niet gemakkelijk wordt, te beginnen met de begrotingscontrole in juni.