Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen in de regering Leterme I. In de regering Verhofstadt II maakte hij naam als staatsssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging.
Van Quickenborne is geboren op 1 augustus 1973 en woont in Kortrijk. Hij heeft een licentiaat in de rechten en is advocaat.

Hij was één van de boegbeeld van de beweging ID21 die Bert Anciaux oprichtte en die als VU-ID deelnam aan de verkiezingen van 1999. Van Quickenborne raakte verkozen in de Senaat. Daar liet hij zich opmerken door zijn engagement in zeer specifieke dossiers zoals de genocidewet, de Palestijnse kwestie, het Berlaymontgebouw en het Koningshuis.

Via Spirit maakte hij samen met een aantal andere mandatarissen de overstap naar de VLD, waar hij ook op de congressen niet onopgemerkt bleef. Zo liet hij samen met Jean-Marie Dedecker de passage over de protocollaire functie van het staatshoofd in het partijprogramma schrijven.

Bij de verkiezingen van 18 mei 2003 was hij eerste opvolger voor Kamerlijst in West-Vlaanderen. Als staatssecretaris mocht hij zich in de paarse regering uitleven op het vlak van administratieve vereenvoudiging. Tijdens die vier jaar maakte hij van de strijd tegen Kafka een begrip in de Belgische politiek. Hij schopte het met zijn Kafka-website zelfs tot in The Wall Street Journal en The Financial Times. Na het vertrek van Fientje Moerman uit de Vlaamse regering enkele maanden terug, werd Van Quickenborne geciteerd als haar opvolger.