Leterme in Wetstraat 16
Aftredend premier Verhofstadt wenste kersvers premier Leterme veel succes. Foto: belga
Aftredend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft deze voormiddag zijn ontslag ingediend bij de koning. Yves Leterme (CD&V) is daarna benoemd tot nieuwe eerste minister. Om een uur heeft de nieuwe regering de eed afgelegd. Verhofstadt overhandigde aan de kersverse premier de sleutels van de ambtswoning, Wetstraat 16.
Het overleg tussen de partijvoorzitters en toekomstig premier Yves Leterme (CD&V) over de ministerportefeuilles heeft de hele nacht geduurd. Pas om zeven uur vanmorgen kwamen ze naar buiten met een akkoord. Maar ook dat was nog niet helemaal sluitend. De hele voormiddag werden nog veranderingen en nieuwe leden bekend gemaakt.

Om tien uur, een uur later dan oorspronkelijk voorzien, hield aftredend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) zijn laatste ministerraad. Verhofstadt kreeg van zijn collega's als afscheidscadeau een kaart van Europa uit 1613. De ministers deden voor het geschenk elk een duit in het zakje.

Rond de middag is Verhofstadt bij de koning zijn ontslag gaan aanbieden. Daarna is Yves Leterme (CD&V) onmiddellijk benoemd tot nieuwe eerste minister. Om 13.00 uur heeft de nieuwe regering de eed afgelegd bij de koning. Ook de eerste ministerraad van de nieuwe regering is al achter de rug.

'We zien elkaar terug'

De kersverse eerste minister Leterme nam rond 15 uur officieel zijn intrek in Wetstraat 16. Hij kreeg de sleutel van de woning van aftredend premier Verhofstadt. Verhofstadt huisde sinds midden 1999 in de Wetstraat 16. De liberaal feliciteerde zijn opvolger en wenste hem veel succes met zijn opdracht.

Leterme bedankte Verhofstadt voor zijn inspanningen van de voorbije maanden. 'We hebben elkaar de voorbije jaren bestreden, maar er is altijd een platform voor ontmoeting geweest. We hebben samen beslist verantwoordelijkheid op te nemen voor dit land. Ik ben er zeker van dat we elkaar nog gaan terugzien, in België of in de politiek'.