BRUSSEL - Sommige Imax-theaters in de Verenigde Staten weigeren nog langer films te vertonen die de evolutietheorie of het darwinisme promoten. Dergelijke films zouden een deel van het publiek beledigen en zo controverse in de hand kunnen werken. Dat meldt The New York Times.
Vooral in de zuidelijke staten van de VS wordt de opvatting als zou God niet de schepper van de mensheid zijn, niet geduld. De uitbaters van een twaalftal Imax-zalen beslisten daarom dat films en documentaires die de evolutieleer aanhangen, niet langer vertoond mogen worden. Ook enkele wetenschappelijke musea die Imax-films vertonen, weigeren de geviseerde prenten nog langer te gebruiken.

Aanhangers van het darwinisme spreken van een ,,ontoelaatbare beïnvloeding door fundamentalisten'', zoals ze de creationisten noemen.

Imax promoot zichzelf al jaren als de ,,bezorger van de ultieme filmervaring''. Films met kristalheldere beelden worden getoond op een reuzenscherm. Vooral natuurdocumentaires komen volop tot hun recht in de Imax-zalen.