Bijna 55.000 boompjes voor Kom op tegen Kanker
Prins Laurent ging in Lokeren aan de slag Foto: lv
BRUSSEL - Vandaag vindt het tweede Boompjesweekend van Kom op tegen Kanker plaats. Naar aanleiding van de Internationale Boomplantdag worden vijf nieuwe Kom op tegen Kanker-bossen aangelegd. Er worden in totaal 54.750 boompjes geplant. Dat is meer dan het dubbele van vorig jaar. Toen werden er 23.500 boompjes geplant.
Vrijwilligers hebben de voorbije twee weken overal in Vlaanderen boompakketten tegen 5 euro per boompje verkocht. In dit boompakket zit een genummerd certificaat in de vorm van een sticker als bewijs van de aankoop van een boom, een folder met meer info over de familiehappenings tijdens de plantacties en een persoonlijk boomlabel.

De boompjes worden geplant in de vijf nieuwe Kom op tegen Kanker-bossen: Lokeren (Everslaarbos), Menen (Preshoekbos), Vosselaar/Lille (Grotenhout), Lubbeek (Grootbos) en Hasselt (Zusterkloosterbos).

Iedereen die een boompakket gekocht heeft, kon zondag zijn/haar boompje komen planten en van een naamlabel voorzien. Late beslissers konden ter plaatse ook nog een boompje kopen. Op de vijf terreinen werden tussen 10 uur en 15 uur familiale happenings georganiseerd in aanwezigheid van tal van personaliteiten. In Lokeren plantte ook prins Laurent een boompje.

Naast de aanleg van de vijf bossen krijgt de gemeente waar de koper woont voor elk aangekocht pakket een subsidie van 1 euro. Die subsidie wordt aangeboden door de Vlaamse minister van Leefmilieu, Kris Peeters. Met deze subsidie kan de gemeente een groenproject naar keuze realiseren. Op die manier draagt de actie ook bij tot het lokale groenbeheer. De milieuminister schenkt bovendien een cheque ter waarde van 7.000 euro ter ondersteuning van het Kom op tegen Kanker-project.

Het Boompjesweekend loopt in samenwerking met de afdeling Bos & Groen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.