WASHINGTON - De Amerikaanse Kamer van volksvertegenwoordigers is van plan te stemmen over een tekst om Terri Schiavo te redden van de dood. In de tekst geeft de Kamer de toestemming aan de ouders van Schiavo om in beroep te gaan bij het federaal gerecht. Vrijdag werd de voedingstube van de comateuze Schiavo verwijderd.
,,Ik ben verheugd om te melden dat onderhandelaars van Kamer en Senaat tot een akkoord zijn gekomen over een wetsvoorstel om Terri Schiavo te redden'', verklaarde Tom Delay op een geïmproviseerde persconferentie. Delay is hoofd van de republikeinse meerderheid van de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Michael Schiavo, echtgenoot van de 41-jarige vrouw die slachtoffer was van een hersenbloeding in 1990, heeft van het gerecht in Florida verkregen dat hij zijn vrouw niet artificieel in leven moet houden. Maar de ouders en de broer van Schiavo, gesteund door het Witte Huis en invloedrijke leden van het federale Congres, hebben positie ingenomen tegen de euthanasie.

De katheder die voor voeding- en watertoevoer zorgde, zal volgens Delay in de komende dagen weer aangesloten worden, dankzij het wetsvoorstel. De tekst die maandag kan goedgekeurd worden, gaat exclusief over Schiavo. Het laat toe dat de ouders van de vrouw in beroep gaan bij het federaal gerecht, die tot op heden heeft geweigerd om zich in te laten met de zaak. ,,Het is evident dat de federale rechter die zich met de zaak zal inlaten, het bevel zal moeten geven om de katheder weer aan te sluiten, anders zou ze kunnen sterven voordat de zaak is bepleit'', legde Delay uit.