ANTWERPEN - Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is ALF-militante Anja Hermans veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Haar medestander Geert Waegemans kreeg vier jaar effectief. Beiden stonden terecht voor nachtelijke brandstichting (in de wagen van onderzoeksrechter Jacques Mahieu) en bendevorming. Van deze laatste betichting werden ze vrijgesproken wegens onvoldoende bewijzen.
De advocaat van Waegemans had gevraagd de zaak te voegen bij andere zaken van het zogeheten Animal Liberation Front (ALF), maar ook dat is door de rechtbank geweigerd.

De voorzitter stelde dat beiden niet alleen een aanslag hadden gepleegd tegen een persoon, maar tegen een instituut en tegen de maatschappij. "Als we daar niet tegen optreden zou de goede werking van het gerecht in het gedrang komen", zo poneerde hij.

Het openbaar ministerie had op de zitting van 13 maart 5 jaar gevorderd voor zowel Anja Hermans als Geert Waegemans. Het duo werd beticht van brandstichting bij nacht en in bende. Ze werden op 17 oktober van vorig jaar op heterdaad betrapt toen ze de wagen van onderzoeksrechter Jacques Mahieu in brand staken.

Advocate Verjauw van Geert Waegemans had op een eerdere zitting opnieuw een samenvoeging met 4 andere zaken gevraagd. Het gaat om het bekladden van het Koning Boudewijnmonument op de Antwerpse Linkeroever, twee brandstichtingen in fastfoodrestaurants en een brandstichting in twee vrachtwagens van een vleesbedrijf in Zele.

Waegemans moet zich normaal voor al deze ALF-aanslagen afzonderlijk verantwoorden.