De Servische betrekkingen met landen die de Kosovaarse onafhankelijkheid erkennen zijn voorgoed beschadigd. De Servische minister van buitenlandse zaken Vuk Jeremic heeft dat woensdag gezegd nadat hij maandag al de ambassadeur uit Washington had teruggetrokken.
'Dit zal gevolgen hebben voor onze toekomstige stappen richting lidmaatschap van de Europese Unie', aldus Jeremic. De Servische minister zei dat zijn land wel blijft onderhandelen met de EU, omdat de unie als geheel Kosovo niet heeft erkend.

Jeremic zei ook dat Servië zijn ambassadeurs terugroept uit Duitsland en Oostenrijk en andere landen die Kosovo erkennen. De Duitse regering is vandaag officieel akkoord gegaan met de onafhankelijkheidsverklaring, evenals Letland. Oostenrijk staat op het punt Kosovo eveneens te erkennen.

De nieuwe Europese gezant in Kosovo, de Nederlander Pieter Feith, heeft woensdag op zijn eerste werkdag in Pristina geprobeerd de Servische minderheid in Kosovo gerust te stellen. Feith zei tegen de etnische Serviërs dat de EU geen kwaad in de zin heeft met het opbouwen van een politie- en justitieapparaat in Kosovo. De EU-missie ter plaatse zal de Kosovaarse autoriteiten in de gaten houden en erop toezien dat zij de rechten van minderheden niet schenden, zei Feith.