BRUSSEL - Jean-Luc Dehaene wordt bij de komende Europese verkiezingen op 13 juni lijsttrekker voor de CD&V. Hij blijft wel burgemeester van Vilvoorde.

De gewezen premier kondigt het nieuws aan in een brief die de inwoners van Vilvoorde dit weekend in de bus krijgen. Dehaene schrijft dat hij effectief in het Europees Parlement zal zetelen indien hij - zoals verwacht - wordt verkozen. Maar hij kondigt meteen ook aan burgemeester te willen blijven.

Toen enkele weken geleden het bericht de ronde deed dat Dehaene de lijst zou trekken, zeiden  zowel de partijtop als de gewezen premier zelf dat dit nog geen uitgemaakte zaak was. ,,Na lang aarzelen heb ik beslist het te doen. Ik zal dus op 13 juni op de eerste plaats staan op de CD&V-lijst voor Europa'', luidt het nu.

 Dehaene heeft altijd herhaald dat er klaarheid moest zijn op Vlaams vlak, vooraleer hij zijn fiat zou geven. ,,De CD&V moet duidelijk maken dat zij kandidaat is om de Vlaamse regering te leiden. Daarvor heeft CD&V nood aan een Vlaams en toekomstgericht boegbeeld. Door de kandidatuur van Yves Leterme voor het Vlaams Parlement is dat nu duidelijk. Het kartel met N-VA versterkt de boodschap.''

Dehaene zegt ook effectief zijn plaats in het parlement in te nemen als hij wordt verkozen. Op een verkiesbare plaats staan om daarna niet te zetelen, getuigt volgens hem van minachting voor de kiezer en voor het Europees Parlement. ,,Aan die ondemocratische spelletjes doe ik niet mee'', aldus Dehaene. Hij wordt op de tweede plaats op de lijst gevolgd door Marianne Thyssen. Derde staat gewezen VRT-journalist Ivo Belet.