BRUSSEL - Het verkeersongeval in Clavier in de provincie Luik vorige zomer, waarbij een twaalfjarig scoutsmeisje het leven verloor, wordt maandag behandeld voor de politierechtbank van Hoei. Voor het parket gaat het om een, weliswaar dramatisch ongeval, maar zijn er geen zware inbreuken gepleegd, zoals alcoholintoxicatie of zware snelheidsovertredingen. ,,Derhalve zie ik geen reden om zware straffen te vorderen", zegt substituut Jacques Baron van het parket van Hoei vandaag.
Opmerkelijk is dat, naast de chauffeur van het aanrijdende voertuig en de 21-jarige scoutsleider die de groep kinderen toen begeleidde, het parket ook de vzw van de koepel van scoutsverenigingen VVKSM (het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen) en de beheerder van het bos dat grenst aan de weg waar het ongeval gebeurde, voor de rechtbank heeft gedaagd. Allen zijn in min of meerdere mate in de fout gegaan, vindt het parket.

De drie personen en de vzw staan maandag allen terecht voor onvrijwillige doodslag (op Van Waeg) en onvrijwillige slagen en verwondingen (toegebracht aan drie andere scouts uit de groep). Daarbovenop wordt de autochauffeur vervolgd voor onvoldoende controle over zijn voertuig en onaangepaste snelheid bij het naderen van de bocht net voor het ongeval.

De beheerder van het bos langs de weg wordt bijkomend vervolgd voor een inbreuk op een reglement van de provincie Luik in verband met het snoeien van bomen langs wegen. De takken van de bomen langs die weg waren volgens dat reglement immers te lang en het bos dus te dichtbegroeid waardoor autobestuurders onvoldoende zicht hadden in de bocht.

In principe riskeren de drie personen die terechtstaan een gevangenisstraf tussen drie maand en twee jaar en een boete tussen 250 en 5.000 euro.

Het ongeval gebeurde op vrijdag 25 juli 2003 op de chaussée de la Station, tussen Clavier en Terwagne. Een auto reed er, net na een bocht, op een groep kinderen in van de scoutsgroep VVKSM Mooibos-Lievens uit Sint-Pieters-Woluwe nabij Brussel. De groep was in de buurt op zomerkamp en maakte een tocht naar Terwagne. Van de twintig stappers raakten er elf gewond. Eén onder hen, de twaalfjarige Johanna Van Waeg uit Sint-Lambrechts-Woluwe, belandde in coma en overleed een week later.