BRUSSEL - De drie veehandelaars, die op 9 september '98 op de veemarkt van Anderlecht Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch rake klappen toedienden, zijn vanmorgen door de Brusselse rechtbank veroordeeld. Een handelaar moet drie maanden in de cel. De andere twee hebben voorwaardelijke celstraffen gekregen.
De drie betichten moeten aan Michel Vandenbosch ook een schadevergoeding van 12.000 frank betalen. Vandenbosch was geruime tijd arbeidsongeschikt door de verwondingen die hij bij het incident opliep.

De rechtbank oordeelde dat er absoluut geen sprake was van uitlokking en meende dat Gaia uiterst vreedzaam manifesteerde. Dat blijkt ook uit de BOB-verslagen.

Gaia-betoging

Het incident gebeurde bij een betoging van Gaia aan de schapen- en geitenmarkt in Anderlecht op 9 september '98. Bij die betoging werden de Gaia-militanten en hun voorzitter Michel Vandenbosch in het bijzonder belaagd door de aanwezige veehandelaars. Verschillende cameralui maakten daar beelden van. Vandenbosch was zodanig toegetakeld dat hij moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Vrouwen betogen

Tweehonderd à tweehonderdvijftig vrouwen van veehandelaars hebben vanmiddag betoogd bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet. Ze zijn ontstemd dat hun mannen in de media als "dierenbeulen" worden afgeschilderd. Ze vragen ook dat de dierenrechtenorganisatie Gaia zou stoppen met filmen op de veemarkten. De betogers dringen erop aan dat Gaia niet meer zou worden toegelaten op de veemarkten. 'Zoiets zou in geen enkele andere bedrijfssector geduld worden,' zegt Marc Van Winckel van de Vlaamse Veehandelaars en Vleesproducenten.

De mensen van de cel dierenwelzijn bij volksgezondheid moeten zich zelf komen vergewissen van de toestand op de veemarkten, zegt Van Winckel. Zo kunnen ze zelf zien hoe er bij het lossen, wegen en laden van de dieren tewerk wordt gegaan. Voorts hebben de manifestanten vragen bij de benoeming van Gaia-voorman Michel Vandenbosch in het raadgevend comité van het federaal agentschap voor de voedselveiligheid. 'Vandenbosch spreekt niet met kennis van zaken,' zegt Van Winckel. Bovendien is hij gekant tegen het vleesverbruik.

De woordvoerster van het kabinet-Aelvoet wilde in een reactie enkel kwijt dat 'we een signaal gegeven hebben dat we bereid zijn om te luisteren.' Het kabinet wil de dialoog tussen veehandelaren en Gaia 'begeleiden'. Er is alvast een nieuw gesprek gepland.