Wereldkampioen Loeb op weg naar zege in rally Monte Carlo
Foto: AFP
Drievoudig wereldkampioen Sébastien Loeb is op weg naar zijn vierde zege in de Rally van Monte Carlo, de traditionele opener van het WK-seizoen, en de 29e in zijn carrière. De Fransman moet morgen/zondagochtend enkel nog de vijftiende en laatste special overleven, een 2,8 km lange chronorit op het parcours van de Grote Prijs Formule 1 in Monaco.
In zijn nieuwe Citroën C4 telt Loeb 31.1 seconden voorsprong op zijn Spaanse stalgenoot Dani Sordo. De Fin Marcus Grönholm, vorig jaar de beste in Monte Carlo en vicewereldkampioen, lag met zijn Ford Focus derde op 1:23.6.

Tijdens de zes specials in de Ardêche en de Haute-Loire zaterdag kwamen Loeb en Sordo evenwel niet zo goed uit de verf. De concurenten Ford en Subaru zetten de snelste chrono's neer, maar konden het leidende Citroënduo niet echt bedreigen. "We kregen 's ochtends verkeerde informatie over de parcoursomstandigheden en kozen zo de verkeerde banden. Ook de remmen raakten weer oververhit, zodat ik het tempo wat liet zakken", gaf de 32-jarige Loeb mee.

De strijd om plaats vier is nog niet beslecht. Na wisselende posities veroverde Grönholms land- en teamgenoot Mikko Hirvonen de vierde stek op 2:28.6 van Loeb, maar met slechts 8 10/en van een seconde voorsprong op de Australiër Chris Atkinson van Subaru.

De Weense privérijder en vierde van het WK 2006, Manfred Stohl, beleeft een slechte seizoenstart. Door aanhoudende problemen met de remmen in de voormalige Citroën Xsara van wereldkampioen Loeb staat de nummer vier van Monte Carlo 2006 pas tiende. "Het is geen probleem van de piloot, maar wel een van de techniek. Jammer genoeg beef ons niet genoeg tijd om het probleem op te lossen", verklaarde de Belgische teamchef Marc Van Dalen, die vorig seizoen met Kronos als afsteller van Loebs Citroën de Fransman naar diens derde WK-titel voerde.

Stand:

1. Sébastien Loeb-Daniel Elena (Fra-Mon/Citroën C4) 3u08:36.2
2. Dani Sordo-Marc Marti (Spa/Citroën C4) op 31.1
3. Marcus Grönholm-Timo Rautiainen (Fin/Ford Focus RS) 1:23.6
4. Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Focus RS) 2:28.6
5. Chris Atkinson-Glenn MacNeall (Aus/Subaru Impreza) 2:29.4
6. Petter Solberg-Philip Mills (Noo-GBr/Subaru Impreza) 3:06.0
7. Toni Gardemeister-Jakke Honkanen (Fin/Mitsubishi Lancer) 3:38.3
8. Jan Kopecky-Filip Schovanek (Tsj/Skoda Fabia) 4:36.4
9. Jean-Marie Cuoq-David Marty (Fra/Peugeot 307) 5:55.2
10. Manfred Stohl-Ilka Minor (Oos/Citroën Xsara) 6:35.7