Aanvaller paus terug achter de tralies
ANKARA - Mehmet Ali Agca, de Turk die in 1981 in Rome paus Johannes Paulus II neerschoot en eerder deze maand werd ontslagen uit een Turkse gevangenis, moet weer terug achter de tralies. Een Turkse rechtbank oordeelde vandaag dat Agca langer moet vastzitten wegens de door hem gepleegde moord op een Turkse journalist.

De nu 48-jarige Agca werd op 12 januari uit de gevangenis vrijgelaten. Minister van justitie Cemil Cicek zei toen echter al dat Agca misschien terug zou moeten.

Agca zat voor de aanslag op de paus negentien jaar gevangen in Italië. Na zijn vrijlating werd hij in 2000 uitgewezen naar Turkije, waar hij nog vijfenhalf jaar moest uitzitten voor de moord op journalist Abdi Ipecki in 1979.

Volgens minister Cicek was er mogelijk een fout gemaakt en was Agca misschien elf maanden te vroeg vrijgelaten. Op verzoek van Cicek heeft de rechter zich over de zaak gebogen.

Vergiffenis

Agca schoot paus Johannes Paulus II op 13 mei 1981 neer toen die in een open auto over het Sint Pieterplein in Rome reed. De paus werd getroffen in zijn onderbuik, linkerhand en rechterarm. Hij herstelde volledig en na twee jaar schonk de paus Agca vergiffenis en bezocht hij hem in de gevangenis.