KINSHASA - Joseph Kabila, de zoon van de vermoorde Congolese president Laurent Kabila, zal dinsdag na de begrafenis van zijn vader de eed afleggen als president van de Democratische Republiek Congo. Dat maakte de Congolese minister van justitie Mwenze Kongole vandaag bekend.
Kabila senior werd op dinsdag 16/01 in zijn paleis in Kinshasa neergekogeld door een lijfwacht. Mwenze specificeerde dat Kabila toen hij zich tot de binnenkomende lijfwacht wendde twee kogels in de maag kreeg en een derde, vermoedelijk de fatale, achter het oor. Een dag later duidde de regering zijn 31-jarige zoon als waarnemend president aan. Donderdag werd Kabila officieel dood verklaard.

"We zochten iemand die we konden vertrouwen en kwamen uit bij Joseph Kabila", verklaarde Mwenze. Hij negeerde daarbij de veelgehoorde kritiek op de straat dat Congo door die keuze in de richting van een monarchie gaat. Ook het gerucht dat de moeder van Joseph van Rwandese afkomst was werd door Mwenze ontkent. Volgens de minister kwam ze uit de Oost-Congolese Bangu-Bangu-stam.