WASHINGTON - De politie heeft in de Amerikaanse hoofdstad Washington een nog onbekend aantal demonstranten gearresteerd. Dat maakten de autoriteiten vandaag bekend kort na de inauguratie van George Bush als 43e president van de VS.
"Er zijn mensen opgepakt en er worden op dit moment nog steeds personen gearresteerd", aldus een woordvoerder van de politie. De arrestaties vonden plaats enkele blokken van het Capitool. Duizenden mensen zouden zich daar verzameld hebben om te demonstreren tegen de nieuwe regering.

Volgens ooggetuigen heeft de politie ten minste vijftien demonstranten afgevoerd. Er zouden raken klappen zijn uitgedeeld door de agenten. De politie spreekt dat tegen. Voor de beëdiging van George Bush heeft de overheid zeer strenge veiligheidsmaatregelen genomen. In totaal zijn 5000 agenten op de been gebracht om de feestelijkheden in goede banen te leiden. Toeschouwers die de president later op de dag naar het Witte Huis willen zien gaan, moeten langs controleposten om de route te kunnen bereiken.

Slechts op twee plekken langs de route tussen het Capitool en het Witte Huis zijn plaatsen aangewezen waar groepen hun ongenoegen over de nieuwe machthebbers mogen uitten. Pro-abortusgroeperingen en voorvechters van het milieu, rechten voor minderheden en homoseksuelen en antikapitalisten hadden van tevoren aangegeven dat ze zouden demonstreren.