DAKAR - De Fransman Jean-Louis Schlesser (Schlesser Mégane) heeft vandaag de negentiende special van de rally naar Dakar gewonnen door op schalkse wijze een lancune in het reglement uit te buiten. Mede daardoor en door de mechanische pech van de Japanner Hiroshi Masuoka (Mitsubishi) neemt hij ook de leiding in het klassement over.
Schlesser bouwde zijn dagsucces op een voortijdige start. Schlesser moest normaal gezien twee minuten na Masuoka vertrekken, maar de blauwe buggy's van Schlesser en teamgenoot José Maria Servia (Spa) namen voor de Japanner de start, ondanks het risico hiervoor minuten straftijd aangesmeerd te krijgen.

Het Mitsubishi-kamp bleek aan de start van de special behoorlijk geïrriteerd door de gewijzigde startorde. Masuoka wou zich op de startgrid voor Schlesser plaatsen, waarbij hij zelfs diens vleugel aanstootte. Jean Pierre Fontenay stopte zijn Mitsubishi op enkele millimeters van de blauwe Schlesser Mégane.

Schlesser beweerde na aankomst dat hij niet met het reglement had willen spelen. "Men vergiste zich met het startschema" zei hij. Zijn trouwe luitenant Servia bekende nochtans dat ze geopteerd hadden voor enkele minuten straftijd, liever dan achter Masuoka te moeten starten. Na Schlesser gestart haalde Masuoka de Fransman snel in. Hij wou deze naast de piste voorbijgaan, maar raakte een boomstronk en liep darbij schade op aan het linkerachterwiel.

De Fransman Jean-Pierre Fontenay en zijn co-piloot Gilles Picard stopten om Masuoka de schade te helpen herstellen en om Masuoka's co-rijder Pascal Maimon (Fra) te kalmeren die razend was om de praktijken van Schlesser en Servia. Terwijl de Mitsubischi bijna drie kwartier verloor zette Schlesser zijn weg naar de overwinning vrolijk verder. Overwinning die de woede van de Mitsubishi's alleen maar opdreef en ook bij de andere deelnemers kwaad bloed zette.