BRUSSEL - De aandeelhouders van Sabena, de Belgische staat en de SAir Group, hebben gisteren een voorakkoord bereikt over een rekapitalisatieplan dat Sabena een rendabele toekomst moet verzekeren.
De aandeelhouders benadrukken in een persbericht dat het plan afhankelijk is van de goede afloop dit weekend van de onderhandelingen met de vakbonden van Sabena over het Blue Sky-herstructureringsplan.

Met het akkoord is een bedrag van 750 miljoen euro gemoeid. Als Blue Sky erdoor komt, wordt het maandag definitief bezegeld.

De Belgische staat zal met een bijdrage van 100 miljoen euro 15 procent van de inspanning leveren, de SAirGroup draagt 150 miljoen euro bij. De rest van het geld is afkomstig van de verkoop van activa en andere herstructureringsmaatregelen. In ruil voor de kapitaalinjecties krijgen de Belgische staat en de SAirgroup winstcertificaten zonder stemrecht.

Bij de volgende aandeelhoudersvergadering van de SAir-group in mei 2001 zal een Belgische vertegenwoordiger bij de raad van bestuur worden aangeduid, ondertussen kan de overheid beschikken over een waarnemer. Bovendien wordt onmiddellijk een toezichtscomité opgericht dat moet toezien op de samenwerking tussen Sabena en Swissair in een Airline Management Partnership.

In overeenstemming met het akkoord van april 2000 zal elke werknemer voor 31 maart 2001 twee aandelen krijgen van de SAirGroup.