George W. Bush
WASHINGTON -George Walker Bush (54) is om 18 uur Belgische tijd gisteravond geïnstalleerd als 43e president van de Verenigde Staten. De voorzitter van het federale hooggerechtshof, William Rehnquist, nam hem bij het Capitool in een koude en regenachtige hoofdstad Washington de eed af.

George Bush jr legde omstreeks 18.02 uur Belgische tijd de eed als 43ste president van de VS af op dezelfde bijbel als George Washington, zijn vader, Dwight Eisenhower en Jimmy Carter. Voor Bush had vice-president Dick Cheney de eed afgelegd.

Op het terras waar de ceremonie haar beslag kreeg, waren onder meer Bush sr, Carter en ex-minister van buitenlandse zaken Jim Baker, de campagneleider van Bush jr, aanwezig.

Bush is nog maar de tweede zoon van een Amerikaans president die zelf ook staatshoofd wordt. Voor het parlementsgebouw hadden zich tienduizenden mensen verzameld. In de hoofdstad kregen zowat 300 anarchisten het aan de stok met de politie

Clinton was de twaalfde president van de VS die twee ambtstermijnen volledig uitdeed. Hij sprak even voor de eedaflegging hartelijk met Bush sr, terwijl ook Al Gore zijn glimlach niet verloor. Gore won nationaal qua individuele stemmen de verkiezingen van november, maar diende de duimen te leggen voor Bush die de meerderheid haalde in het Kiescollege.

In gezelschap van zijn vrouw Laura, woonde Bush jr gisteren eerst de ochtenddienst bij in de nabij het Witte Huis gelegen St. John's Church, die bekendstaat als de 'Presidentenkerk'.

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat Clinton enkele uren voor het einde van zijn tweede ambtsperiode gratie heeft verleend aan Susan McDougal, bekend van het Whitewaterschandaal waarin ook de Clintons verwikkeld zitten, en Patricia Hearst, de door een revolutonaire beweging ontvoerde dochter van krantenmagnaat Hearst die zich nadien bij de beweging aansloot.

De eerste peiling over wat de Amerikanen van hun nieuwe president verwachten was er vandaag ook al. Volgens de enquëte van CBS is 64 procent optimistisch over de komende vier jaar. Niet minder dan 85 procent verwacht dat zijn presidentschap middelmatig of beter zal zijn. Veertien procent ziet hem als 'zeer goede' president, 29 procent als 'goede'.