HARARE - De stoffelijke resten van de vermoorde Congolese president Laurent-Désiré Kabila zijn vandaag van Zimbabwe naar Lubumbashi, zijn geboorteplaats, overgevlogen. Lubumbashi ligt in de Zuid-Congolese provincie Katanga. De familie van Kabila wil daar een rouwplechtigheid houden.
Morgen wordt Kabila overgebracht naar de Congolese hoofdstad Kinshasa, waar dinsdag een staatsbegrafenis volgt.

Kabila werd na de aanslag van dinsdag door één van zijn lijfwachten naar Zimbabwe overgevlogen om medisch te worden behandeld. De regering van Congo bevestigde donderdag officieel dat hij was overleden.

Bij het afscheid op de luchthaven van Harare, zei de Zimbabwaanse president Robert Mugabe dat Kabila is vermoord omdat hij weerstand aan de vroegere koloniale machten had geboden en omdat hij voor de soevereiniteit van zijn land had gevochten.

Het presidentiële vliegtuig uit Harare landde volgens een correspondent van het officiele Congolese persbureau om 10.05 uur Belgische tijd op de luchthaven van de hoofdstad van de provincie Katanga. Het stoffelijk overschot van de vermoorde president werd gegroet door minister van binnenlandse zaken Gaetan Kakudji, terwijl de weduwe van Kabila de vliegreis had meegemaakt.

De lijkkist was met goud en ivoor versierd. Daarop begeleidde een stoet van vijf km lang het traject van meer dan twee uur door Lubumbashi, naar een rouwkapel, voor de zetel van het voorlopig parlement, waar het lichaam opgebaard ligt.