Gloria Macapagal Arroyo
© epa
MANILA - De 53-jarige Gloria Macapagal Arroyo is gisteren beëdigd als president van de Filippijnen. Haar voorganger, Joseph Estrada, traf even daarvoor af nadat hij door vrijwel iedereen was verlaten als gevolg van een corruptieschandaal.
De Filipijnse president Joseph Estrada is gisteren afgetreden. Hij deed dat temidden van massale betogingen tegen hem en onder druk van het hooggerechtshof. De vice-president, Gloria Macapagal Arroyo, is onmiddellijk als nieuwe Filipijnse president beëdigd.

Het hooggerechtshof bepaalde gisteren dat de post van president 'vacant' was. De voorzitter van het hof, Hilario Davide, verklaarde daarbij dat hij bereid was om vice-president Macapagal Arroyo te beëdigen ongeacht wat Estrada verder zou doen. Rond het middaguur werd duidelijk dat Estrada aftrad en een ontslagbrief had ondertekend. Een naaste medewerker van Estrada bevestigde dat de president zich neerlegt bij het besluit van het hooggerechtshof.

De oppositie had al aangekondigd dat Macapagal Arroyo gisteren rond het middaguur zou worden beëdigd als president van het land. Zij wilde echter nog wachten tot Estrada zijn functie had neergelegd. Estrada wilde eigenlijk vijf dagen de tijd om orderlijk de macht over te dragen, maar onder druk van de enorme betogingen en het feit dat de opperrechters hem in wezen hadden ontslagen, is Estrada opgestapt. Hij is niet van plan het land te verlaten.

Estrada verloor de afgelopen week vrijwel alle steun die hij nog over had. Met name de strijdkrachten hebben hem vrijdag publiekelijk laten vallen.

Estrada heeft vier maanden gepoogd zijn ambt te behouden nadat uit eigen kring ernstige beschuldigingen naar voren waren gekomen over inkomsten die hij uit illegale praktijken zou hebben genoten.

Estrada zal trouwens worden vervolgd wegens plunderen van de economie, een misdaad waarop de doodstraf staat, zo heeft een woordvoerder van de nieuwe presidente Gloria Arroyo gezegd.

Een van de punten waarvan Estrada wordt beschuldigd is het achterover drukken van rond 2,6 miljoen dollar aan overheidsgeld. Een wet uit 1994, die tot nu toe nauwelijks toepassing heeft gevonden, bepaalt dat iemand al bij het verduisteren van 1 miljoen dollar aan overheidsgeld de doodstraf kan krijgen.