Rallyrijder François Duval is vrijdag op de RACB Awards voor de vierde keer in zijn carrière verkozen tot 'Driver of the Year'. Duval haalde het bij een stemming onder journalisten met een kleine voorsprong van 25 punten op Freddy Loix. Jerome D'Ambrosio, de winnaar van vorig jaar, eindigt als derde.
François Duval begon sterk aan het wereldkampioenschap met een vierde plaats in de rally van Monte Carlo. Na die wedstrijd moest hij wachten tot half augustus om nog eens een WK-rally te rijden. In de rally van Duitsland imponeerde Duval met een derde plaats. De Italiaan Galli crashte zwaar in Duitsland, waardoor er een zitje vrij kwam in het tweede team van Ford. Duval mocht mee naar Nieuw-Zeeland en werd in de daarop volgende wedstrijden in Spanje en Corsica gepromoveerd tot officiële Fordrijder. In Japan ging hij van de baan, zijn corijder Pivato hield er zware verwondingen aan over. In de slotwedstrijd van het WK eindigde Duval zesde, in de WK-eindstand zevende. De toekomst van François Duval is onzeker. Door de crisis in het wereldkampioenschap lijkt het uitgesloten dat Duval in januari aan de start van de rally van Ierland zal verschijnen, dat is de seizoensopener van het WK rally 2009.

De journalisten brachten hun stem uit eind juni en eind november. Deze stemgerechtigden schatten de prestaties van een half seizoen WK hoger in dan de vicetitel van Freddy Loix in het IRC. Loix won in het hoog aangeschreven IRC-kampioenschap drie wedstrijden waaronder de rally van Ieper, Barum en de Rally Du Valais. Vooral zijn zege in de Rally van Ieper was opzienbarend. Nog nooit slaagde een rijder erin om vijf keer deze moeilijke wedstrijd te winnen. Daarnaast won Loix ook de openingswedstrijd van het BK, de East Belgian Rally. Loix rijdt in 2009 het volledige IRC-kampioenschap met een Peugeot 207 S2000 van Kronos.

Jerôme D'Ambrosio vervolledigt de top 3. Hij won dit jaar ei zo na de GP2-wedstrijd van Francorchamps, in de slotronde werd hij voorbij gestoken. In de eindstand van het kampioenschap eindigde D'Ambrosio op de elfde plaats. Ook volgend jaar is onze landgenoot aanwezig in het GP2-kampioenschap.

Rookie

Laurens Vanthoor werd verkozen als Rookie of the Year of beloftevolle jongere. De 17-jarige Vanthoor kan terugblikken op een geslaagd seizoen waarin hij in de ATS Formule 3 Cup twee keer won, negen keer op het podium eindigde, drie polepositions en twee snelste raceronden behaalde en op de vierde plaats in de het kampioenschap eindigde. Daarnaast maakte hij bijzonder veel indruk in de Macau Grand Prix waarin hij na een helse inhaalrace als zesde eindigde. Volgend jaar blijft Vanthoor actief in de autosport. Hij heeft een contract en stoeltje op zak maar, stelt op dit moment zijn programma samen en zal binnenkort zijn plannen bekendmaken.

Kronos werd verkozen tot beste team. De ploeg van Marc Van Dalen bezorgde Peugeot de merkentitel in het IRC-kampioenschap en met zijn rijders Nicolas Vouilloz en Freddy Loix pakte hij de titel en vice-titel in dat kampioenschap. Loix en Vouilloz waren samen goed voor 4 zeges en 8 podiumplaatsen.

Eric van de Poel kreeg een speciale vermelding van de jury. Hij won dit jaar de 24 uur van Spa voor de vijfde keer.

Uitslag:

1. François Duval 568 punten
2. Freddy Loix 543
3. Jérôme D'Ambrosio 375
4. Bertrand Baguette 356
5. Maxime Martin 329
6. Laurens Vanthoor 286
7. Frédéric Vervisch 263
8. Eric van de Poele 183
9. Fred Bouvy 178
10. Patrick Snijers 170
11. Vanina Ickx 165
12. Pierre-Yves Corthals 164
13. Maxime Soulet 158
14. Marc Goossens 156
15. Hubert Deferm 96