BRUSSEL - Voorzitter José Barroso en de voltallige Europese Commissie kunnen dit arrest niet aanvaarden, en veroordelen het, aldus dinsdag de woordvoerder van de Europese Commissie. Die Commissie wil zich voorlopig niet uitspreken over eventuele sancties; daarvoor komt er eerst overleg met de lidstaten.
De Commissie besliste nog maar vorige week om nog eens een half miljoen euro vrij te maken voor de aids-slachtoffers in Libië. Humanitaire hulp is onvoorwaardelijk. Europa heeft echter ook diverse andere vormen van samenwerking met Libië.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Franco Frattini zei "geschokt" te zijn door het vonnis, "want het gaat om een gevaarlijke daad die de samenwerking tussen Libië en de Europese Unie in het gedrang kan brengen".

Frattini wees erop dat Bulgarije vanaf 1 januari volwaardig lid van de Europese Unie is. Voorts zei de EU-Commissaris dat de samenwerking met de Unie op het respect van de grondrechten moet gestoeld zijn. Frattini zei zich niet te kunnen inbeelden dat het vonnis wordt uitgevoerd. Volgens hem beschikken de Libische autoriteiten over de instrumenten om het vonnis ongedaan te maken.

Raad va Europa

Ook de Raad van Europa spreekt een zeer sterke veroordeling uit van het proces in Libië tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse dokter. De Raad heeft het over een show-proces dat de aandacht afleidt van de echte noden. De Bulgaarse regering zegt dat de rechters de vele bewijzen van onschuld genegeerd hebben.

De Bulgaarse regering wil dat de opeenvolging van processen stopt, zodat de betrokkenen na acht jaar gevangenschap naar huis kunnen. Volgens de regering hebben vele experts vastgesteld dat er geen link is tussen het werk van de betrokkenen en de aids-besmetting in het ziekenhuis van Benghazi. Bulgarije is wel bereid de zieken verder te ondersteunen.