Doodstraf voor besmetten van kinderen met aids
De reacties op de veroordeling zijn erg verdeeld Foto: reuters
TRIPOLI - Een Libische rechtbank heeft dinsdag vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts opnieuw ter dood veroordeeld. Ze werden ervan beschuldigd vierhonderd Libische kinderen aids te hebben ingespoten.
De zaak zal nu automatisch doorverwezen worden naar het hooggerechtshof. Dit heeft de Libische minister van buitenlandse zaken Abdel-Rahman Shalqam na de zitting meegedeeld.

De zes, die nu al bijna zeven jaar gevangen zitten, gaven geen krimp toen zij het vonnis tegen zich hoorden uitspreken. Eerder werden zij in deze zaak al ter dood veroordeeld, maar Libische rechters besloten tot een herziening na internationale kritiek op het oneerlijke verloop van de rechtszaak.

Geslachtofferd

Europese en Amerikaanse autoriteiten hebben gezegd dat de zes geslachtofferd worden om de erbarmelijke omstandigheden in het kinderziekenhuis te verbloemen. François Cantier van Advocaten Zonder Grenzen uitte kritiek op de herziening, omdat er nauwelijks wetenschappelijk bewijs werd toegestaan in deze volgens hem toch medische rechtszaak.

Onderzoekers hebben na de analyse van bij de kinderen afgenomen HIV-monsters geconcludeerd dat de besmettingen in het ziekenhuis en de omgeving al begonnen waren ruim voordat de arts en de verpleegsters er in maart 1998 arriveerden. De resultaten van dat onderzoek werden op 6 december gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, te laat om als bewijs in de rechtszaak meegenomen te worden.

Aansluiting bij het Westen

Vanuit de Libische bevolking werd sterk aangedrongen op de doodstraf, als vergelding voor de besmetting van de kinderen, van wie er inmiddels vijftig overleden zijn. Het hoofd van het Libisch Verbond voor HIV-geïnfecteerde Kinderen en vader van een van de besmette kinderen, Idriss Lagha, zei maandag op een persconferentie in Londen dat de verpleegsters de kinderen voor onderzoeksdoeleinden met een genetisch gemanipuleerd virus besmet hebben. Zij zouden dit in opdracht van buitenlandse geheime diensten hebben gedaan.

De rechtszaak vormt een hindernis in de pogingen van leider Moammar Kadhafi aansluiting te vinden bij het westen. Europa en de Verenigde Staten hebben gezegd dat een herhaling van het doodvonnis de toekomstige relatie met Libië beïnvloedt. Vanuit de Libische bevolking werd echter sterk aangedrongen op de doodstraf, als vergelding voor de besmetting van de kinderen, van wie er inmiddels vijftig overleden zijn.