In het programma 'Newsnight' schetste de BBC dinsdag een kort portret van Herman Van Rompuy. Uit het filmpje blijkt onder andere dat de Britten het nogal moeilijk hebben met zijn stoffige imago en met de uitspraak van zijn naam.

'Van Rompuy is nog geen jaar eerste minister van België, maar hij heeft er wel al voor gezorgd dat de politieke ontbinding van het land gestopt werd. Hij spreekt Vlaams, Frans, Engels en bijna elke andere Europese taal. Hij houdt er van om haiku's te schrijven en blijkbaar noemt zijn vrouw hem Rambo. Maar voor de meesten van ons lijkt hij eerder saai', is te horen in het filmpje.

Volgens de BBC wordt dat saaie imago het grootste struikelblok voor Van Rompuy. 'Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken David Miliband liet zich al ontvallen dat de president van Europa een sterke stem moet worden, en geen verlegen bloempje.' De Britten merken aan de andere kant wel op dat het feit dat Van Rompuy niet beroemd is, ook in zijn voordeel speelt. 'Als hij president wordt, zal hij de aandacht van de andere Europese leiders niet inpikken.'