TEHERAN - Iran heeft de toegang tot meer dan vijf miljoen websites verboden. Dat heeft een gerechtsverantwoordelijke verklaard. De man werd woensdag geciteerd door de gematigde krant Kargozaran.
'De meerderheid van de verboden websites hebben een immorele en anti-sociale inhoud', verklaarde Abdolsamad Khoramabadi, raadgever van 's lands procureur-generaal. 'De vijanden maken gebruik van internet om onze religieuze identiteit aan te vallen', voegde hij er nog aan toe.

Internetproviders in Iran worden er al enkele jaren door de autoriteiten toe verplicht om filters te installeren en zo de toegang te blokkeren tot bijvoorbeeld buitenlandse pornosites. Ook Iraanse en buitenlandse politieke sites worden geviseerd.

De filters worden regelmatig geüpdatet en werken met trefwoorden of adressen van verboden sites. Om de filters te omzeilen, wenden internetgebruikers in Iran zich tot speciale programma's die indirect toegang verschaffen tot de verboden websites.

De Iraanse vice-minister voor Telecommunicatie Mohammad Khajepour liet tot slot nog weten dat Iran zo'n 21 miljoen internetgebruikers telt op een bevolking van 70 miljoen mensen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig