Rebellen trekken op één front terug
Foto: reuters
Zoals dinsdag aangekondigd trekken de rebellen van de afvallige Congolese generaal Laurent Nkunda zich eenzijdig terug van één van de fronten in het oosten van Congo, zo heeft woordvoerder Jean-Paul Dietrich van de VN-missie (Monuc) woensdag gezegd.
Volgens de VN trekken de militieleden zich uit meerdere plaatsen terug, onder observatie van VN-blauwhelmen die in het gebied patrouilleren.

De terugtrekking voltrekt zich over drie assen van het noordelijke front, met name dat van Kanyabayonga-Nyanzale en Kabasha-Kiwanja, op ongeveer 80 km ten noordwesten en noorden van Goma, de hoofdstad van de noordelijke Kivu. Op de as Kanyabayonga-Nyanzale zijn de rebellen al zowat dertig km achteruit geschoven.

Woordvoerder Bertrand Bisimwa van de Tutsi-rebellie zei dat de terugtrekking dinsdag is begonnen en zich al over 40 km heeft voltrokken. Maar op het meest gevoelige front, op een vijftien km van Goma, is er geen terugtrekking, aldus de Monuc.

Dinsdag had het Congrès national pour la défense du peuple (CNDP) van Nkunda een terugtrekking aangekondigd 'om de vrede een kans te geven'. De Monuc is gevraagd de veiligheid te verzekeren in de ontruimde zones en ervoor te zorgen 'dat geen enkele strijdmacht ze zal bezetten'.

Volgens Dietrich is er voor vandaag een ontmoeting voorzien tussen de Monuc, het CNDP en het geregelde Congolese leger omtrent praktische regelingen in verband met de terugtrekking en de 'demilitarisering' van de zone.

Om de strijdende partijen gescheiden te houden, dient er immers over gewaakt dat geen enkele groep de door de rebellen verlaten posities zal innemen.