LONDEN - Saoedi-Arabië dreigt de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië te verbreken als de laatste geen einde maakt aan een lopend onderzoek naar een mogelijke smeergeldaffaire waarbij de Saoedische koninklijke familie betrokken is. Dat meldt The Sunday Times.
Volgens de Britse krant doet het bureau voor fraudeonderzoek onderzoek naar een potje van zo'n 89 miljoen euro (60 miljoen pond) dat door wapenfabrikant BAE Systems gebruikt zou zijn om de Saoedische koninklijke familie van voordelen in natura te voorzien in ruil voor contracten. Het zou onder meer gaan om gratis luxe auto's.

Tijdens een bezoek aan Downing Street in september heeft de Saoedische ambassadeur in Groot-Brittannië, prins Mohammed bin Nawaf, de kabinetsdirecteur van Tony Blair Jonathan Powell ermee gedreigd de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen te verbreken en de samenwerking op het gebied van onderzoek naar Al-Qaeda stop te zetten als de zaak niet in de doofpot verdwijnt, aldus de Britse krant op basis van anonieme bronnen.

In augustus kondigde Saoedi-Arabië aan dat het van plan was 72 Eurofighter Typhoon jachtvliegtuigen te kopen. Dit zou een miljardendeal zijn die duizenden Britten aan het werk zou houden. Sinds 1985 sloten Riyad en BAE al een hele reeks lucratieve contracten af.