Egels, eekhoorns en konijnen gespot bij zoogdierentelweekend
Foto: photonews
Het zoogdierentelweekend, dat de afgelopen twee dagen door Natuurpunt werd georganiseerd, was een succes. Er werden meer dan 1.600 zoogdieren gemeld op driehonderd verschillende plaatsen. Egels, eekhoorns en konijnen werden het vaakst gespot.
Volgens Natuurpunt werden tien keer zoveel waarnemingen ingediend dan tijdens een normaal weekend. Bovendien moeten veel mensen hun telling nog indienen, meldt de organisatie maandag.

De egel werd het vaakst opgemerkt, op 123 plaatsen in Vlaanderen. De eekhoorn staat op de tweede plaats, met waarnemingen op 104 plaatsen. De topdrie wordt vervolledigd door het konijn. Het dier is de laatste jaren vrij zeldzaam geworden door allerlei ziektes, maar werd toch op 80 locaties gespot.

Natuurpunt merkte grote provinciale verschillen op. In de bosrijke provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant werden veel eekhoorns gemeld. In de twee laatste provincies werden ook veel reeën geteld.

Konijnen doken het vaakst op in West-Vlaanderen. In de meeste provincies staat de egel op de tweede of derde plaats, maar niet in Antwerpen, waar meer huismuizen en huisspitsmuizen werden waargenomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig