Het privérusthuis San Diego in Rekkem, een deelgemeente van Menen, moet dicht tegen 31 december. Dat bevestigt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het rusthuis moet sluiten nadat bij tal van inspecties herhaalde tekortkomingen werden vastgesteld. Voor de 38 bewoners wordt gezocht naar een oplossing.
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bezocht het rusthuis San Diego zes keer sinds augustus 2007. Daarbij werden telkens ernstige tekortkomingen vastgesteld.

Zo bleek bij onaangekondigde inspecties te weinig personeel aanwezig, waardoor de basiszorg voor de bewoners niet kon gegarandeerd worden.

Ook werden de bewoners niet correct behandeld. Zo werden sommigen van hen vastgebonden terwijl dat volgens hun zorgdossier niet geoorloofd was. De infrastructuur voldeed niet, er waren onvoldoende oproepsystemen, geen beveiliging voor dementerende bewoners, onvoldoende aangepaste baden en een te weinig gevarieerd animatie-aanbod.

Tijdens de inspecties werd ook vastgesteld dat bijvoorbeeld bij verwarde bewoners de medicatie niet achter slot werd bewaard.

Na diverse inspectiebezoeken beloofde de directie van San Diego beterschap, maar in de praktijk kwam daar weinig of niks van in huis, luidt het. In samenspraak met het OCMW van Menen en de directie van het rusthuis wordt gezocht naar een oplossing voor de 38 bewoners van San Diego.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig