Contador eindlaureaat UCI-klassement, Gilbert 9de
Foto: Bart Vandenbroucke
De Spanjaard Alberto Contador (Astana), de winnaar van de Ronde van Frankrijk, beëindigt het klassement van 2009 van de Internationale Wielerunie (UCI) als nummer 1. Dat maakte de UCI maandag bekend. Na 24 wedstrijden verzamelde hij 527 punten en bleef hij zijn landgenoten Alejandro Valverde (483) en Samuel Sanchez (357) voor.
Philippe Gilbert, zaterdag nog knap winnaar van de Ronde van Lombardije, wordt beste Belg en eindigt op de negende plaats. Dankzij zijn overwinning van zaterdag en de bijhorende 100 punten ging de recente winnaar van het Gala van de Flandrien nog elf plaatsen vooruit. Tweede beste Belg is Tom Boonen op de 38ste plaats. Dan volgen Stijn Devolder (46ste) en Jurgen Van den Broeck (61ste).

Astana wint het ploegenklassement. Het team van Johan Bruyneel haalde het voor Caisse d’Epargne en Team Columbia-HTC. De Belgische ploegen Silence-Lotto (zesde) en Quick Step (achtste) finishen in de top tien.

Spanje is de onbetwiste winnaar van het landenklassement. De Spanjaarden verzamelden maar liefst 772 punten meer dan eerste achtervolger Italië. Australië werd derde, België vijfde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig