Baanwielrenner Iljo Keisse weet op 2/11 of hij geschorst wordt voor positieve dopingplas tijdens Zesdaagse Gent. De debatten zijn nu definitief gesloten.
Keisse testte eind november 2008 op de Zesdaagse van Gent positief op cathine en HCT, volgens de verdediging te wijten aan een vervuild voedingssupplement (ZMA). De conclusies van een door het kamp-Keisse aangevraagd wetenschappelijk onderzoek zijn de voorbije maanden onderzocht door drie onafhankelijke professoren.

Bondsprocureur Jaak Franssen verklaarde dat hij zijn vordering voor een tweejarige schorsing behoudt, steunend op de stelling van de professoren dat het op basis van de onderzochte stalen ’heel onwaarschijnlijk’ is dat Keisses positieve plas te wijten is aan de inname van ZMA.

In hetzelfde verslag hekelen de deskundigen echter ook enkele zaken, zoals het feit dat er bij de oorspronkelijke analyses door het dopinglabo van professor Delbeke geen kwantificering is gebeurd. Daardoor is het onduidelijk hoeveel HCT er precies in Keisses urine is gevonden. Volgens de verdediging is deze hoeveelheid erg miniem en daarom een essentieel element in het onderzoek, omdat het moet bewijzen dat Keisse zich niet bewust heeft gedopeerd. Volgens Walter Vansteenbrugge, een van Keisses advocaten, kan alleen de vrijspraak volgen. 'Het college moest twee vragen beantwoorden. Zijn er in de loten ZMA sporen van HCT gevonden? En zijn de onderzoeksmethoden van ons onderzoek technisch-wetenschappelijk correct? Twee keer hebben ze ja geantwoord. Mocht dit een strafzaak zijn, dan was het dossier in vijf minuten afgehandeld.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig