Deed Jacques Rogge lobbywerk voor China in ruil voor stemmen?
Foto: ap
Yuan Weimin, de voormalige Chinese minister van Sport, verklaart in zijn onlangs uitgebrachte memoires dat er in 2001 een geheim akkoord bestond tussen onze landgenoot Jacques Rogge en de Chinese autoriteiten. China zou Rogge steunen in zijn kandidatuur als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Rogge zou in ruil lobbywerk verrichten voor Peking als gaststad van de Olympische Spelen van 2008. Dat zegt de Sunday Times.
De verkiezing van Rogge als opvolger van toenmalig IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch en de keuze voor Peking als organisator van de Spelen viel vrijwel samen. Op 13 juli 2001 werd beslist dat Peking de Spelen mocht ontvangen, ten nadele van Parijs, Toronto en Istanboel, en amper drie dagen later werd Rogge in Moskou IOC-voorzitter. Hij haalde 59 stemmen en deed beter dan de Zuid-Koreaan Un Yong Kim (23), de Canadees Richard Pound (22) en de Hongaar Pal Schmitt (6).

Rogge heeft altijd ontkend dat er een akkoord zou bestaan. 'Hoewel we nooit een document hebben ondertekend met Rogge, hadden we wel een persoonlijk akkoord', verduidelijkte Yuan Weimin.

De voormalige minister was voor de verkiezing naar eigen zeggen samen met Liu Qi, de burgemeester van Peking, naar Genève getrokken om er met de Gentse chirurg te praten. Rogge zou toen gezegd hebben dat de keuze voor Parijs slecht zou zijn voor zijn verkiezing, waarop de Chinezen Rogge zouden gevraagd hebben om te lobbyen bij zijn Europese vrienden. In ruil zouden de drie Chinese IOC-leden en hun vrienden voor Rogge stemmen.