Maandagochtend is voor de Brusselse correctionele rechtbank het proces begonnen over de gigantische fraude bij de vroegere Kredietbank (nu KBC) en de KB Lux (nu KBX European Private Banking). Door een bomalarm in het Justitiepaleis en door de afwezigheid van tolken Frans-Nederlands kent het proces een moeilijke start.

Rond de middag werd de zitting voor vandaag opgeschort. De rechtbank heeft alleen de beklaagden geïdentificeerd en verschillende procedure- en praktische problemen behandeld.

Het belangrijkste daarvan draait rond het onderzoek van onderzoeksrechter Lugentz naar de manier waarop een aantal documenten in handen van het gerecht terechtkwamen. Daarin is één speurder in verdenking gesteld.

Morgen is onderzoeksrechter Lugentz zelf gedagvaard als getuige maar het is nog maar de vraag of de man iets zal kunnen en willen verklaren over een lopend onderzoek. Het staat ook nog niet vast dat hij dinsdag aan het woord zal komen. De rechtbank heeft immers een verslag voorbereid dat een samenvatting moet vormen van het hele onderzoek. Dat verslag zou integraal voorgelezen worden, hetgeen een viertal uur zou duren.

Veertien verdachten, zes (voormalige) kaderleden van KB Lux, vijf (voormalige) kaderleden van Kredietbank en drie klanten moeten zich verantwoorden voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, bendevorming en fiscale fraude in een dossier dat al 13 jaar oud is.

In theorie had het proces om 8.45 uur moeten beginnen maar door een bomalarm, dat rond 8 uur binnenliep, werd het al 9.30 uur voor de voorzitter de zitting kon openen. Onmiddellijk rees een nieuw probleem want van de twee tolken Frans-Nederlands die gevorderd waren, bleek geen enkele aanwezig.

Ondertussen bleek dat foto- en filmcamera’s in de zaal niet welkom zijn. De voorzitter van de rechtbank heeft immers het strikte bevel gegeven dat in de zaal niet mag gefilmd of gefotografeerd worden. De schrijvende pers mag wel haar werk doen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig