Bij een busongeluk in Spanje is maandagochtend een Nederlands meisje om het leven gekomen. Ze was mee met een schoolreis van 15- en 16-jarigen naar Barcelona. Op dezelfde weg kwamen eind juli zes Nederlanders om het leven bij een busongeluk.
Twee tieners raakten zwaargewond. Zeventien jongeren liepen lichtere verwondingen op. Het gaat vooral om botbreuken en verwondingen als gevolg van glassplinters.

Het gaat om leerlingen van het Canisius College in Nijmegen. De identiteit van het dode meisje is nog niet bekendgemaakt. Op de school hebben zich maandagochtend veel ouders verzameld om meer informatie over het ongeval te krijgen. Zij worden buiten het bereik van de pers gehouden. Schooldirecteur Dominique Majoor zei dat de school 'zwaar getroffen' is door het busongeluk in Spanje.

Nederlandse chauffeur schrok van 'iets'

De dode en gewonden maakten deel uit van een groep van zestig scholieren uit de vierde klas die op weg waren naar Spanje voor een studiereis. De bus kantelde op de A7 in de Spaanse regio Catalonië. Volgens de reisorganisatie schrok de Nederlandse chauffeur van 'iets' dat de weg opeens overstak. Toen hij uitweek, kantelde de bus. De chauffeur zelf raakte niet gewond.

Het ongeluk deed zich rond 06.20 voor in de bocht van Bascara, bij de afrit 5 van de A7 in de richting van L’Escala. Er waren geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken. De ongedeerde scholieren zijn naar de kustplaats Calella aan de Costa Brava gebracht. Het is de bedoeling dat de niet gewonde leerlingen maandag weer terugkeren naar Nederland. De terugreis kan echter worden bemoeilijkt doordat alle paspoorten in de bus liggen.

Leerlingen naar huis gestuurd

Het Canisius College stroomde maandag rond het middaguur leeg. De leerlingen werden naar huis gestuurd na het dodelijke busongeval. Volgens leerlingen heerst er een 'rare sfeer' op school.

Scholieren die maandagochtend vertrokken voor een schoolreis naar Berlijn, zijn met hun bus teruggekeerd naar Nijmegen. Andere schoolreizen van het Canisius College gingen naar Londen en York. De schoolleiding bekijkt nog of die scholieren hun reis ook zullen afbreken. Alle schoolreizen zouden eigenlijk pas vrijdag terugkeren naar Nijmegen.

Bus voldeed aan veiligheidseisen

Bij een ongeluk eerder dit jaar kwamen op dezelfde weg zes Nederlanders om het leven. Bij dat ongeluk bleek later dat de Spaanse chauffeur te hard had gereden. De bus vloog toen, ook bij een afrit, uit de bocht.

Travel Inventive zegt dat de bus voldeed aan de veiligheidseisen. Die schrijven volgens een woordvoerder van de reisorganisatie onder meer voor dat de inzittenden gewezen moeten worden op de veiligheidsgordels. Of dat is gebeurd en of de gordels zijn gebruikt is niet bekend.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig