24-uren staking op 28 oktober
Foto: rr
BRUSSEL - ACV en ABVV hebben gisteravond beslist dat er een grote nationale interprofessionele betoging komt op 28 oktober. Om de mensen toe te laten naar Brussel te komen, wordt de manifestatie ondersteund door een 24-urenstaking.
ACV en ABVV stemden gisteravond de violen gelijk over welke actie moet ondernomen worden om de regering te doen ,,terugkrabbelen" in het eindeloopbaandebat, zei ABVV-topman Xavier Verboven. Eerder op de dag verwierpen de bonden al het generatiepact van de regering omtrent eindeloopbaan, financiering van de sociale zekerheid en uitkeringen.

De bonden kwamen overeen om op 28 oktober een manifestatie te organiseren in Brussel om 11.30 uur. Om de mensen toe te laten aan de betoging deel te nemen, wordt er een 24-urenstaking georganiseerd.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck benadrukt dat dit geen algemene staking betekent, maar een actie om de mensen toe te laten aanwezig te zijn op de actie. Het is dus niet de bedoeling om bijvoorbeeld stakersposten te organiseren aan de supermarkten, aldus Cortebeeck.

Xavier Verboven, algemeen secretaris van het ABVV, stelt dat het om een ,,sterk signaal gaat" en dat de impact van de actie dan ook voelbaar zal zijn. Hij verwacht, gezien het succes van de staking van 7 oktober, dat er massaal veel volk aanwezig zal zijn op de betoging.

ACV en ABVV gaan ook een gemeenschappelijke platformtekst opstellen, die voornamelijk zal draaien rond brugpensioen, herstructurering en 'canada dry'. De liberale vakbond zal worden uitgenodigd om deel te nemen aan de acties.

Treinen rijden

Het spoorverkeer zal tijdens de actiedag wel normaal verlopen. Dat zijn de spoorbonden in gemeenschappelijk front overeengekomen.

,,We gaan de treinen laten rijden'', Michel Bovy van ACV-Transcom. ,,Hiermee dragen we bij tot de interprofessionele solidariteit''.

Uitvoering Generatiepact is bezig

De uitvoering van het Generatiepact is bezig. Dat bevestigde de kersverse minister van Werk Peter Vanvelthoven vandaag in de Senaatscommissie Sociale Zaken. Er zal niet verder worden onderhandeld. Vanvelthoven riep de sociale partners wel op overleg te plegen over de modaliteiten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in