WASHINGTON - Amerikaanse militairen gaan duizenden Iraakse opponenten van Saddam Hoessein gevechtstraining geven. President Bush heeft daarvoor eerder deze maand 92 miljoen dollar beschikbaar gesteld.
De training van 5.000 Irakezen - die zijn gerecruteerd uit in ballingschap levende Irakezen - begint volgende maand, zo hoorde de krant The Washington Post van bronnen binnen de strijdkrachten en van ambtenaren. De training zou buiten de Verenigde Staten plaatsvinden. Waar is niet bekend, maar volgens de zegslieden van de krant is het in ieder geval niet in het Midden-Oosten.

Het is de bedoeling dat de Irakezen niet alleen gevechtstraining krijgen, maar dat ze ook zo opgeleid worden dat zij bij een invasie van Amerikaanse grondtroepen dienst kunnen doen als adviseurs op het slagveld, als verkenners en als tolken voor de VS-militairen.

Militaire politie

Anderen in de oppositiestrijdmacht - die uiteindelijk 10.000 man zou moeten gaan tellen - krijgen een opleiding die hen geschikt maakt voor het grondwerk voor het gebruik van lasergestuurde bommen. Ook zouden de Irakezen een taak moeten krijgen als militaire politie om krijgsgevangenenkampen te bewaken.

Het besluit van Bush om geld voor de training beschikbaar te stellen is een stap verder in de voorbereiding van de VS op een militaire aanval op Irak. Binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties lijken de vijf permanente leden het eens te zullen worden over de tekst van een resolutie over Irak.