BRUSSEL/BEIROET - Het Congolese meisje dat donderdag vanuit ons land naar Congo gerepatrieerd is, zal vermoedelijk volgende week al naar Canada kunnen gaan. Canada - waar de moeder van het meisje verblijft - is principieel akkoord met de familiehereniging. Dat heeft premier Verhofstadt in Beiroet vernomen van zijn Canadese ambtsgenoot Jean Chrétien. De woorvoerder van Verhofstadt, Miguel Chevalier, bevestigt het nieuws.
,,De Canadese premier neemt deze zaak persoonlijk ter harte'', zegt Chevalier ,,In Canada moet de beslissing voor een familiehereniging eigenlijk genomen worden door de minister van Integratie. Maar premier Chrétien heeft gezegd dat hij die hereniging positief zal adviseren. Daarom mag aangenomen worden dat de beslissing maandag al zal genomen worden en dat het meisje in de loop van volgende week naar Canada zal kunnen gaan", aldus Chevalier.

Het vijfjarig Congolees meisje verbleef van 18 augustus tot donderdag jongstleden in een gesloten transitcentrum in Zaventem. Ze was met haar oom, die in Nederland woont, op Zaventem toegekomen, maar haar papieren bleken niet in orde te zijn en werd daarom teruggestuurd. Het meisje is intussen opgevangen in Kinshasa opgevangen door een vrouw die werkt voor de Congolese veiligheidsdienst, de ANR. Dat bevestigt Patrick Herman, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken: ,,Alles wordt momenteel in het werk gesteld opdat het meisje in een aangenaam kader zou worden opgevangen. Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken ziet toe op de voortgang in dit dossier", zegt Herman.

De moeder van het meisje, die van Tutsi-afkomst is en in Canada erkend is als politieke vluchteling, zou volgens de krant De Morgen dreigen met gerechtelijke stappen tegen België omdat minister van Binnenlandse Zaken Duquesne tegen een advies van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN in besloot dat het meisje naar Kinshasa moest worden gerepatrieerd.