Jef Tavernier kandidaat-voorzitter Groen!
Mieke Vogels houdt haar kandidatuur voorlopig nog in beraad.
Ook de groene partij mag zich opmaken voor een spannende voorzittersverkiezing. Totnogtoe zag het ernaar uit dat Bart Staes, de gedoodverfde nieuwe voorzitter, weinig tegenstand mocht verwachten. Enkel oudgediende Ludo Dierickx en een relatief onbekende militant hadden zich immers al gemeld als officieel kandidaat gemeld.

Op de fractiedagen in Haasrode bleken er echter nog meer geïnteresseerden. Niet alleen oud-minister Jef Tavernier, die al langer liet doorschemeren dat hij de baan wel zag zitten, stelde zich er kandidaat, maar ook Mieke Vogels. Vogels, van wie de uitstraling ver buiten de traditionele groene achterban reikt, is nog altijd het absolute boegbeeld van Groen!

De aanwezige parlementsleden probeerden een consensuskandidaat te vinden. Dat lukte niet. Wel bleek dat Staes meer steun kreeg dan de andere kandidaten. Daarop vroeg voorzitster Vera Dua Vogels en Tavernier nog eens goed na te denken over hun kandidatuur.

Voor Jef Tavernier staat zijn beslissing vast: hij is kandidaat. ‘We moeten de partij verruimen en vernieuwen’ zegt hij, in een gesprek met de redactie. ‘Mijn ervaring op federaal vlak — als minister en in het parlement — en op lokaal vlak kan daartoe bijdragen.’

‘We moeten af van het groene vingertje’, aldus nog Tavernier. ‘We moeten onze geloofwaardigheid verhogen, want de groenen worden nog altijd — ten onrechte — beschouwd als cryptocommunisten, als extremisten. We moeten ecologie en economie beter met elkaar verzoenen.’

Tavernier is 55. ‘Maar mijn leeftijd kan geen belemmering zijn om voorzitter te worden’ zegt hij.

Het is uitkijken naar de beslissing van Vogels. Vooralsnog neemt ze een radiostilte in acht. Ook bij Dua kan niet vernomen worden of Vogels al dan niet kandidaat is. Officieel moeten de kandidaturen pas vrijdag binnen zijn.

Het partijbestuur boog zich woensdagavond over de voorzittersverkiezing. Het is uiteindelijk het partijcongres dat op 10 november de voorzitter aanwijst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in