Nokia Siemens gaat afdeling outsourcen
Bij het telecombedrijf Nokia Siemens Networks in Herentals, de joint-venture tussen het Finse Nokia en het Duitse Siemens, zal de hele onderzoeks-en ontwikkelingsafdeling tegen het einde van oktober worden geoutsourced of uitbesteed aan een Franse groep, Devoteam.
Die intentie is vanmiddag tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. De vakbonden, die naar eigen zeggen bij Siemens Nokia al slechte ervaringen hadden met outsourcing, vrezen door de operatie voor de toekomst van de rest van de site.

Het plan past volgens de vakbonden in een wereldwijde kostenbesparing en een grotere flexibiliteit in de tewerkstelling. Op de betrokken afdeling werken 163 personen. Zij worden dus niet ontslagen, maar zullen onder dezelfde arbeids-en loonsvoorwaarden in dienst worden genomen van Devoteam. Vanuit Nokia Siemens Networks zouden gedurende drie jaar onderzoeks-en ontwikkelingsopdrachten gegeven worden. ‘Het probleem van deze operatie is dat ze het personeel geen individuele werkzekerheid geeft’, reageert Leo Lauwerysen van de christelijke vakbond ACV. ‘Vooral omdat de directie zegt dat het ook om andere opdrachten kan gaan. In dat geval zijn bepaalde mensen wellicht niet meer nodig.’

De vakbonden hebben sterk het gevoel dat het telecombedrijf het ‘vuile werk’ door anderen wil laten opknappen. ‘Het is een strategische fout om het belangrijkste van het bedrijf, namelijk het onderzoek, uit te besteden. Zo hypothekeer je de toekomst van de rest van de site die afhankelijk wordt van externen. Bovendien leggen ze tegenstrijdige verklaringen af. Er is zogezegd geen enkel probleem want er vallen geen ontslagen, maar de hele uitbesteding wordt wel gekaderd in een internationale besparing. Dan vrezen we dat er toch meer aan de hand is’, aldus nog Lauwerysen.

Morgen, donderdag, houden de bonden een personeelsvergadering. Daar zullen alle vragen en opmerkingen van het personeel gebundeld worden. ‘We moeten ervoor zorgen dat de mensen die niet op het aanbod willen ingaan een opvangnet krijgen. De directie heeft de bedoeling om daaropvolgend zo snel mogelijk met informatie-en consultatiesessies te beginnen’, besluit de vakbondsman.

Nokia Siemens Networks stelt in België zevenhonderd mensen in dienst in drie vestigingen. In Herentals gaan ze nu van zeshonderd naar vierhonderd.