SYDNEY/AIWO - Na ruim drie weken op zee zijn de eerste bootvluchtelingen van het Noorse containerschip Tampa aan land gegaan op het eiland Nauru in de Stille Oceaan. Ongeveer honderd van de 670 voornamelijk Afghaanse asielzoekers arriveerden vandaag op het eiland.
De vluchtelingen werden eind augustus van een zinkende veerboot gered door de bemanning van de Tampa. In eerste instantie wilden de asielzoekers naar Australië, maar het federale gerechtshof in Canberra bepaalde maandag dat het land de vluchtelingen niet hoeft op te nemen.

Gisteren weigerden enkele Iraakse bootvluchtelingen aan land te gaan op Nauru. Zij willen hoe dan ook naar Australië. Het is niet bekend of zij het schip nu wel hebben verlaten.

Het marineschip, de Manoora, dat de vluchtelingen twee weken geleden aan boord nam, arriveerde maandag al in Nauru. Vorige week heeft het schip nog eens 237 vluchtelingen opgepikt. Nauru biedt onderdak aan 520 vluchtelingen, de rest gaat naar Nieuw-Zeeland. Het eiland krijgt van Australië ruim 10 miljoen Amerikaanse dollar voor de opvang van de asielzoekers.