Een cocktail van slecht nieuws heeft de Europese beurzen dinsdag een oplawaai bezorgd. Onrust over de banksector, economische groei en inflatieontwikkelingen deden beleggers naar de uitgang vluchten. De aandelen van banken en verzekeraars presteerden het zwakst. De top tien van de Stoxx50 was op Ericsson na volledig financieel gekleurd.
De DJStoxx50 eindigde met een verlies van 2,4 procent op 2.835,38 punten, de EuroStoxx50 verloor 2,6 procent tot 3.279,75 punten. Amsterdam verloor bijna 3 procent, Parijs, Londen en Frankfurt deden het iets minder slecht.

De bank- en verzekeringswaarden gingen zwaar onderuit. De zorgen rond de solvabiliteit van Fannie Mae en Freddie Mac, de twee grootste hypotheekinstellingen van de VS, een somber rapport van JPMorgan over sectorgenoot Lehman Brothers en pessimistische commentaren van econoom Kenneth Rogoff wogen zwaar op het sentiment.

Ook uit macrohoek kwam weinig opbeurends. Zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten stegen de producentenprijzen onverwacht sterk in juli. De markt vreest dat die in de komende maanden zullen doorsijpelen in de consumentenprijzen. In de VS kwamen daarenboven opnieuw zwakke cijfers over de huizenmarkt naar buiten.

Vooral de Britse bankwaarden incasseerden zware klappen. Hypotheekverstrekker HBOS (-5,7% tot 282,40 pence), Royal Bank of Scotland (-4,8% tot 217,57 pence) en Barclays (-2,3% tot 335 pence) eindigden onderaan in de DJStoxx50.

De top tien van de grootste dalers van de Europese sterindex was overigens, op Ericsson na, volledig financieel gekleurd. Ook ING (-5,9% tot 20,755 euro), dat recent nochtans puike halfjaarcijfer voorlegde, ging mee onderuit.

Een slechter dan verwacht halfjaar van de Deense verzekeraar TrygVesta (-7,2% tot 340 Deense kroon) zette Europese verzekeraars als Axa (-6% tot 20,325 euro) op zwaar verlies.

Ook in andere sectoren viel nauwelijks goed nieuws te rapen. Wienerberger stuurde in juli een winstwaarschuwing uit, maar de halfjaarcijfers bleken nog slechter dan verwacht.

Het aandeel van de groep die bij ons bekend is van Koramic en Desimpel, verloor 6,1 procent tot 16,71 euro. De baksteenspecialist lijdt onder de vertragende groei in de VS en het Verenigd Koninkrijk en verwacht dat de operationele winst dit jaar met 15 procent zal terugvallen.

In de chemiesector ontgoochelde Ciba met een verlies over het eerste halfjaar. De groep wil nu herstructureren om uit de impasse te raken. Beleggers waren niet onder de indruk en stuurden het aandeel 16,9 procent lager tot 26,52 Zwitserse frank. 'We vragen ons af of de herstructureringsmaatregelen wel voldoende zullen zijn om de winstgroei te herstellen', schreef een analist in een rapport.

In Nederland zakte computerdienstengroep Ordina 15,3 procent tot 7,65 euro, goed voor de grootste daling in negen jaar. Ordina schrapt zijn winstverwachtingen voor het volledige boekjaar. Nog in Amsterdam moest levensverzekeraar SNS Reaal 6 procent terug tot 10,98 euro, nadat Petercam zijn advies verlaagde tot 'afbouwen' na de publicatie van de halfjaarcijfers. Die waren op het eerste zicht beter dan verwacht, maar de vooruitzichten zijn voorzichtig.