'Het is vijf voor twaalf voor de Europese energiepolitiek. De grootste uitdaging voor Europa nu is het op poten zetten van een energiepolitiek waarbij men minder afhankelijk is van Rusland.' Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht gezegd na afloop van de spoedvergadering van de NAVO.
De EU ontwikkelt nu al aanvoerroutes voor gas en olie via Centraal-Azië die Rusland omzeilen. Zo is er de BTC-pijplijn die vanuit Azerbeidzjan over Georgisch grondgebied naar Turkije loopt. Maar ook landen als Turkmenistan en Kazachstan maken van de Georgische havens gebruik om Europa van ruwe olie te voorzien.

Het conflict tussen Rusland en Georgië bedreigt die energietoevoer. 'De fysieke druk die Rusland zet op Georgië heeft ook een impact op landen als Azerbeidzjan, Turkmenistan en Kazachstan', aldus minister De Gucht.

Hij herinnerde eraan dat België binnen Europa het minst afhankelijk is van Russische energie (maar voor twee procent). Maar een land als Hongarije is voor zijn energie volledig op Rusland aangewezen.