Opel bevestigt miljardeninvesteringen in Europa
Opel-hoofdzetel, Rüsselsheim. rtr Foto: © JOHANNES EISELE
De raad van toezicht van de Duitse autoconstructeur Opel heeft dinsdag, ondanks de problemen bij het Amerikaanse moederconcern General Motors (GM), de toezeggingen voor de productie en miljardeninvesteringen in de Europese GM/Opel-fabrieken bevestigd. Tegelijk stelt de directie van Opel Antwerpen haar personeel tien dagen technische werkloosheid voor.
Opel blijft erbij dat de nieuwe generatie van de modellen Astra break en Zafira in het Duitse Bochum gebouwd zal worden.

GM, het moederconcern van Opel, maakte de voorbije 3,5 jaar een verlies van zowat 68 miljard dollar (46,3 miljard euro), door de problemen op de Amerikaanse automarkt.

Eind april liet het concern weten de komende vijf jaar negen miljard euro te zullen investeren in zijn Europese divisie (GME).

Antwerpen

Door de economische malaise gaan er dit jaar minder auto's dan verwacht van de band rollen bij Opel Antwerpen. De prognose bedroeg aanvankelijk 155.000 wagens, maar is nu geslonken tot 148.000. Minder bestellingen betekent ook minder werk voor de arbeiders.

De directie stelt daarom voor om tien dagen technische werkloosheid in te voeren. 'Wij hebben daar geen probleem mee, zolang die dagen maar vergoed worden, maar daar wil de directie niet van weten', zegt Rudi Kennes van het ABVV. De komende dagen wordt er voort onderhandeld met de directie.