Vicepresidentskandidaat Obama mogelijk woensdag bekend
Foto: reuters
De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft volgens de krant New York Times zijn vicepresident uitgekozen en zal zijn keuze in de loop van de week bekendmaken. De naam zal ten vroegste woensdagochtend vrijgegeven worden, verklaarde Obama's raadgever in de krant.
In de wandelgangen circuleren namen als de senatoren Evan Bayh (Indiana), Joseph Biden (Delaware) en de gouverneur van Virginia, Tim Kaine. Een nominatie van ex-First Lady Hillary Clinton, die in de voorverkiezingen nog de duimen moest leggen voor Obama, zou volgens velen een grote verrassing betekenen.

Andere mogelijke kandidaten, maar weinig waarschijnlijk, zijn de senatoren Christopher Dodd (Connecticut), Jack Reed (Rhode Island) en de gouverneur van New Mexico, Bill Richardson.

De New York Times schrijft dat Obama zijn zoektocht naar een nummer twee de afgelopen week tijdens een vakantie in Hawaii zo goed als afgerond heeft. Enkel de nauwste medewerkers van Obama hebben die laatste fase van de gesprekken van dichtbij meegemaakt.

Mediastrategie

Rond de bekendmaking van de Democratische vicepresidentskandidaat ligt een zorgvuldig uitgewerkt plan klaar om een zo groot mogelijke media-aandacht te verzekeren tot aan de conventie van de Democraten in Denver. Die staat volgende maandag op de agenda.

Obama's aanhangers zouden als eersten van de keuze op de hoogte worden gebracht. Dat kan dus al woensdagochtend gebeuren. Bedoeling is dan dat Obama samen met zijn 'running mate' nog dezelfde dag aan zijn campagne begint in enkel 'sleutelstaten' voor de presidentsverkiezingen van 4 november.

Volgens New York Times zou Obama woensdag naar de staat Virginia trekken. Obama wordt volgende woensdag in Denver verwacht, om daar officieel zijn nominatie als Democratische kandidaat te aanvaarden.

De Washington Post schrijft dat de mogelijkheid nog steeds bestaat dat Obama de naam van zijn vicepresidentskandidaat nog een week voor zich houdt.