Dinsdag beweerde docent autotechnologie Mark Pecqueur in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dat het openbaar vervoer gebruiken in ons land dubbel zo duur is als met de auto rijden. In een reactie laat de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) weten dat de vergelijking van Pecqueur 'volledig mank loopt'.
'Pecqueur gaat in zijn vergelijking uit van een gezin van twee volwassenen en twee kinderen boven de twaalf jaar, dat alle verplaatsingen samen maakt. Dit stemt niet overeen met de realiteit en is dus intellectueel oneerlijk', aldus de BTTB.

Ook wordt volgens de bond de vergelijking enkel gemaakt voor de doelgroep die het slechtst uit de vergelijking komt - twee volwassenen met twee oudere kinderen - en lijkt Pecqueur 'enkel rekening te houden met het NMBS-netabonnement: het duurste tarief, dat enkel wordt aangekocht door mensen die zeer veel en zeer gevarieerde verplaatsingen maken'.

'Ten slotte gaat de docent uit van een 'alles-of-niets-keuze': alles met de auto, of alles met het openbaar vervoer. De realiteit ligt vaak tussenin', luidt het nog.

Wel meent de BTTB dat bij de NMBS nog een tarief ontbreekt voor gezinnen of vrienden die samen op stap gaan.