Door de razendsnelle bevolkingsgroei zal de wereldbevolking rond 2012 uit zeven miljard zielen bestaan en in 2025 uit acht miljard. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Duitse Stichting Wereldbevolking (DSW).
Momenteel leven er ongeveer 6,7 miljard mensen op de wereld. Ieder jaar komen daar naar schatting tachtig miljoen mensen bij.

Deze razendsnelle bevolkingstoename vindt volgens het onderzoek vrijwel uitsluitend plaats in ontwikkelingslanden. Daar woont momenteel ongeveer 82 procent van de wereldbevolking, zo’n 5,5 miljard mensen. Tot het jaar 2050 komen daar nog eens 2,6 miljard bij.

De bevolking van Afrika stijgt procentueel gezien het snelst. Tegen het midden van de eeuw zullen hier zo’n twee miljard mensen wonen, tweemaal zo veel als nu. De meeste Afrikaanse landen kunnen hun bevolking echter nu al niet goed in hun levensonderhoud voorzien.

'In Ethiopië lijdt de helft van de bevolking aan ondervoeding en bijna 42 procent heeft geen toegang tot schoon drinkwater', zegt Renate Bähr, onderzoekster bij de DSW. 'Rond 2050 bestaat de Ethiopische bevolking uit zo’n 148 miljoen mensen, tegen 79 miljoen nu. Dat betekent dat 70 miljoen mensen meer onderhouden moeten worden'.

Een afname van de bevolkingsgroei kan veel landen helpen bij de bestrijding van honger en armoede. Veel te vaak echter mankeert het mensen aan toegang tot en kennis over voorbehoedsmiddelen. 'Het is een schande dat in Afrika slechts twee op de tien getrouwde vrouwen anticonceptiemiddelen mogen gebruiken. We moeten veel meer in gezinsplanning investeren. Alleen door betere hulp bij gezinsplanning hebben die mensen een reële kans aan langdurige honger en armoede te ontkomen', aldus Bähr.

In tegenstelling tot ontwikkelingslanden zal de bevolking van de geïndustrialiseerde wereld volgens de prognoses verder afnemen. In Europa zullen tegen het midden van de eeuw waarschijnlijk ruim vijftig miljoen minder mensen wonen dan nu. Dat ligt volgens het rapport aan het feit dat de Europese vrouw gemiddeld slechts 1,5 kind ter wereld brengt. De Europese bevolking zal van 736 miljoen zielen afnemen tot 685 miljoen, oftewel van elf procent van de wereldbevolking tot zeven procent.

Het DSW-rapport geeft informatie over de bevolkingsontwikkeling van ruim 180 landen en aparte regio’s in de wereld, van de actuele bevolkingscijfers, geboortecijfers, levensverwachting en het aantal hiv-geïnfecteerden tot bevolkingsprognoses voor het jaar 2050.