Amerikaanse huizenmarkt op nieuw dieptepunt
Foto: rtr
Het aantal woningen in aanbouw in de Verenigde Staten is in juli met 11 procent gedaald in vergelijking met juni, tot het laagste niveau in 17 jaar tijd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekendgemaakt.
In juni bedroeg het aantal huizen in aanbouw op jaarbasis nog 1,084 miljoen. In juli waren dat er nog maar 965.000. Dat aantal ligt wel iets hoger dan verwacht; analisten waren uitgegaan van 960.000 huizen.

Wellicht blijft de bouw in de komende maanden zwak: het aantal bouwvergunningen viel met 17,7 procent terug tegenover een jaar terug, tot 937.000. Analisten waren uitgegaan van 959.000 toelatingen.

Overschot

De daling van het aantal bouwvergunningen heeft onder meer te maken met een woningenoverschot: bouwfirma's hebben te kampen met een groot aantal onverkochte bestaande woningen. Door de bodemprijzen die op die huizen kleven, zijn Amerikanen minder geneigd om zelf te gaan bouwen.

Economen verwachten nog niet direct een daling van het woningaanbod. Het aantal gedwongen verkopen (bv. omdat de huiseigenaar zijn hypotheeklening niet langer kan aflossen) piekte vorige maand opnieuw. Dat brengt extra huizen op de markt, wat de prijzen nog meer onder druk zet.

Producentenprijzen

Er kwam dinsdag nog meer somber nieuws voor de Amerikaanse economie. Het ministerie van Arbeid maakte bekend dat de producentenprijzen in de Verenigde Staten in juli tegenover dezelfde maand vorig jaar dubbel zo sterk (+1,2 procent) stegen als verwacht door analisten. De stijging was te wijten aan de toenemende energiekosten.