OS Atletiek: Kevin Borlée als eerste Belg onder de 45 seconden
Foto: belga
Kevin Borlée is er op de 400 meter als eerste Belg in geslaagd onder de 45 seconden te lopen. Borlée (20) finishte als derde in zijn halve finale in 44.88, een verbetering van het Belgische record van Cédric Van Branteghem met 14 hondersten. Hij kwam daarmee amper zes hondersten te kort voor een plaats in de finale.
Omdat enkel de eerste twee van iedere reeks en de twee snelste verliezers zich plaatsten voor de finale, was het wachten op de uitslag van de twee andere reeksen om te weten of Borlée naar de finale mocht. Dat lukte uiteindelijk net niet: Borlée werd derde verliezer (Renny Quow lukte in reeks drie 44.82). De Amerikaan Jeremy Wariner won de reeks in 44.15.

Zijn broer Jonathan Borlée deed het in de tweede halve finale ook erg goed. Hij finishte als vijfde in een nieuw persoonlijk record, 45.11. Cédric Van Branteghem werd laatste in de derde halve finale in een tijd van 45.81.

De broers Borlée zijn dankzij hun uitmuntende prestatie nu al zeker van deelname aan het WK in 2009.

De Amerikaan LaShawn Merritt was in de derde reeks met 44.12 de snelste van alle deelnemers. Zijn landgenoot Jeremy Wariner, de titelverdediger en tweevoudige wereldkampioen, tekende in de eerste reeks voor de tweede tijd (44.15).

De Borlées en Van Branteghem komen op de Spelen nog in actie op de 4x400 meter.